AS: Ce va motiveaza sa munciti ?

GB: Cred ca e mai mult o obisnuinta. De mic am fost invatat sa ma trezesc mereu la 5:00A.M. si sa muncesc pana cand se intuneca. Probabil ca a ramas asa, o obisnuinta.

AS: Ce credeti ca face diferenta intre oamenii care au un succes remarcabil din punct de vedere financiar si cei care nu reusesc, care traiesc de pe o zi pe alta ?

GB: In primul rand, nu trebuie sa confunzi buzunarul societatii cu buzunarul tau! Trebuie sa faci o distinctie foarte clara cu ce e al meu si ce e al societatii. In momentul cand confunzi si zici ca e societatea ta iar banii societatii sunt ai tai si ti se cuvin sume mai mari sau mai mici din societate, atunci afacerea schioapata. Daca ai sti sa pui bariere intre ceea ce aduce businessul si de acolo sa-ti iei numai o mica parte si nu cat ai avea dividende sau procent din ce produce si nu pastrezi nimic pentru investitii afacerea nu se dezvolta.

Dupa aceea, trebuie sa mentii si un echilibru. Sunt foarte multi care au dat de bani foarte repede si au intrat in diferite jocuri de genul "ma duc putin si la cazino", "ma duc intr-o vacanta exotica mai mult decat imi permite buzunarul", "am atatia bani.. am societatea mea", lucru care e volatil, banii societatii sunt foarte usor de cheltuit. Foarte greu de strans, foarte usor de cheltuit.

Deci de la inceput daca nu iti faci o bariera clara intre banii tai si banii din societate in mod cert businessul nu merge.

AS: Majoritatea oamenilor cred ca cei foarte bogati sunt foarte fericit, relaxat si n-au niciun stres. Ce parere aveti de asta ?

GB: Nu este o relaxare. Nu este usor sa ai sute de salariati si tu sa stai foarte relaxat cand stii ca vin zile de salariu, cand vin zile de impozite la stat, cand iti vine energia nu mai e relaxare. Din contra, cred ca esti mai cuplat in probleme decat un salariat care doar munceste si-si primeste salariul.

AS: Care credeti ca sunt cele mai mari reusite pe care le-ati avut ?

GB: In primul rand consecventa si respectarea anumitor principii.

AS: Ce principii, mai specific ?

GB: Unul vi l-am povestit deja. Sa faci acea separatie de bani. Ce e al meu, ce e al societatii. Cat pot sa iau din societate? Trebuie sa-i iau pe toti sau mai putin si sa las sa se dezvolte si societatea? Daca nu ii dai societatii un suflu nu creste.

Al doilea este consecventa. Exista dictonul "nu face azi ce poti face maine". Daca il aplici pe acesta si nu il aplici pe celalalt "fa tot ce poti astazi, nu lasa pe maine"... deci intotdeauna trebuie sa faci in avans ceva. Daca nu faci in avans si zici " lasa ca il fac eu si pe ala candva" la un moment dat s-ar putea sa se aglomereze si sa nu mai faci fata.

AS: Care au fost cele mai dificile piedici, situatii pe care le-ati avut ? Cum ati trecut peste ele ?

GB: Nu pot sa zic ca am avut piedici. Situatiile dificile s-au concretizat printr-un numar mare de ore de munca pe zi. Au fost zile, saptamani si luni cand a trebuit sa lucrez si 24 de ore din 24. Acelea au fost grele.. dar dupa aceea a venit si partea cealalta, satisfactia. Ca asta lasa urme pe parcursul vietii da, e adevarat.. De multe ori esti obligat sa nu tii cont de treaba asta si sa actionezi daca vrei sa faci ceva pe baza cerintelor momentului.. Daca nu actionezi atunci e posibil ca pe urma sa fie prea tarziu si sa regreti spunand "mai bine pierdeam doua, trei, patru nopti si acum eram in alta parte"

AS: Care sunt cele mai importante valori care va ghideaza viata ?

GB: In primul rand familia. In al doilea rand situatia familiei si in al treilea rand probabil ca este o obisnuinta sa muncesti foarte mult si este o obisnuinta sa si comanzi.

AS: Este adevarat, se dezvolta in timp..

GB: Se dezvolta. De prin 1985-1986 am avut functii de conducere si probabil ca asta mi-a creat o dependenta de a conduce.

AS: Care sunt punctele dumneavoastra forte in afaceri ?

GB: Consecventa..

AS: Asta este cheia?

GB: Dupa mine, cea mai mare! Consecventa si deciziile cat de cat corecte. Este important atunci cand iei o decizie sa nu o iei de unul singur, sa consulti in stanga, in dreapta sa mai vezi niste pareri si tu in baza la asta sa iei o decizie. Daca iei o decizie in necunostinta totala de cauza si zici "A, eu sunt cel mai tare.. o sa faceti cum zic eu", atunci nu mai facem nimic.

AS: Deci este o diferenta intre lider si sef..

GB: Da.. daca nu ai spiritul de a te consulta chiar daca nu dai impresia ca te consulti cu cineva mai ales cu subalternii care in segmentele respective, unde i-ai pus sa conduca probabil ca ei sunt mai cunoscatori decat tine iar tu trebuie sa culegi de la ei esenta problemei si dupa aceea sa iei o decizie incotro mergi. Daca nu ai un pic habar despre ce vad ei si ce vor ei si ce simt ei si cam cum cred ei ca ar putea fi facuta o problema atunci s-ar putea ca decizia ta sa nu fie chiar corecta pentru activitate. Pentru tine poate ca este "am dat o dispozitie, trebuie sa se respecte" dar atunci rezolvarea problemei are multe lipsuri care in final duc undeva negativ. Eu de regula ma consult cu subalternii chiar daca stiu sau nu. Daca vreau sa iau vreo decizie cu o problema ma consult si dupa aceea o iau. Vad si parerea altora.

Lenin avea un dicton "Decat sa dai o decizie proasta pe care sa n-o respecte nimeni mai bine n-o mai dai"..

AS: Cat de mult munciti ?

GB: 12-14 ore in fiecare zi.

AS: Care credeti ca ar fi mai importanta: autoeducatia sau educatia formala ?

GB: Amandoua. Chiar daca scoala in institutie nu iti ofera posibilitatea. Dar daca tu vezi ca scoala nu-ti ofera posibilitatea atunci tu trebuie sa muncesti in particular sa depasesti lipsurile institutiei de invatamant care trebuie sa recunoastem au foarte mari lacune..

AS: Daca nu ati putea sa lasati niciun ban familiei si ati putea sa oferiti doar niste sfaturi care are fi acelea ?

GB: Unul singur: munca si imbogatirea cunostintelor

AS: Munca si imbogatirea cunostintelor..

GB: In toate domeniile! Nu neaparat in domeniul in care munceste.. si in financiar si in cultural.. toate astea formeaza un ansamblu. Daca nu il ai si ai portiuni lipsa, astea se cunosc chiar atunci cand muncesti. Nu poti sa ai o intalnire cu niste oameni de afaceri, nu poti sa legi o conversatie, o idee, nu poti sa vorbesti, sa stii cand vorbesti..